Een gekneusde rib krijgen door hoesten?
Dat klinkt een beetje als een broodje aap verhaal, maar het is wel degelijk mogelijk. Sterker nog, het komt vaker voor dan je zou denken. Het klinkt ver weg gehaald, maar hoesten is niet altijd even goed voor het lichaam. Zeker niet als je te maken krijgt met een zware hoest, of bijvoorbeeld een vastzittende hoest.
Daarom is het vanzelfsprekend belangrijk om niet te lang te wachten als je veel moet hoesten, en er eigenlijk zo snel mogelijk wat aan moet doen.
Iedere keer dat je moet hoesten, verhoog je namelijk de druk op het weefsel rond de ribben. Vanuit je bovenlichaam ontstaat die druk bij iedere hoest. Zie het maar als een ballon die bij hoesten ineens een stuk groter wordt, en na de hoest weer krimpt.
En, maar dat zul je vast wel eens gevoeld hebben, bij hoesten spannen er zich vele spieren door het hele lichaam. Net zo als overigens bij niezen.
Vooral dus als je enkele dagen achter elkaar flink moet hoesten. Dan is het helemaal niet zo raar als daardoor een gekneusde rib kan ontstaan. Vaak zijn het er zelfs meer dan één. En als je hoesten nog niet over is, wordt het vaak helemaal een pijnlijke kwaal.
Een gekneusde rib door overmatig hoesten
Natuurlijk kan je op het moment van het ontstaan van een gekneusde rib doro hoesten naar de huisarts gaan, maar beter is natuurlijk te voorkomen dat door hoesten een gekneusde rib kan ontstaan. En daarvoor moet je natuurlijk voroal de oorzaak aanpakken van een mogelijke gekneusde rib. En dat is het hoesten.
Natuurlijk hoef je niet bang te zijn dat een paar hoestjes meteen een kneuzing veroorzaken. Want daarvoor is natuurlijk wel een behoorlijke hoest nodig, en normaliter ook nog eens meerdere dagen achter elkaar.
Maar een hoest die steeds zwaarder lijkt te worden, niet overgaat, en al wat langer duurt. Een dergelijke hoest vraagt om verzorging.
Ook daarbij kan je natuurlijk kiezen voor allerlei huismiddeltjes of middeltjes van de apotheek of drogist. De huisarts kan echter veel beter kijken waar de hoest vandaan komt.