Gekneusde Rib

We spreken van een gekneusde rib als er een beschadiging is ontstaan aan het weefsel rond de ribben. Niet zomaar een beschadiging, maar als deze is ontstaan door zware druk. Deze druk kan door verschillende oorzaken zijn ontstaan, bijvoorbeeld bij het plotseling moeten remmen, of bij een auto-ongeluk, als de veiligheidsriemen in de auto plotseling worden aangetrokken. Een dergelijke kneuzing kan ook door op het eerste oog onschuldige oorzaken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan hoesten. En zo zijn er nog talloze andere oorzaken mogelijk.

Bij een kneuzing is dus niet de rib zelf beschadigd, maar het omliggende weefsel. Bovendien kan het enorm pijnlijk en vooral lastig zijn.

De kneuzing van de ribben ontstaat dus door druk. Korte en vaak plotselinge druk, zoals bij een ongeluk. Of langdurige druk, bijvoorbeeld door veel en hard moeten hoesten.

Vooral dit hoesten kan dus, zeker als het hoesten meerdere dagen aan blijft houden, er voor dat je vaak zelf niet direct in de gaten hebt dat er één of meerdere ribben gekneusd zijn geraakt. Vaak voel je weliswaar de pijn, maar de meeste mensen denken in dat geval dat het de longen zijn. Zaak dus, maar dat is eigenlijk in het algemeen bij pijn in de borststreek van toepassing, om niet te lang te wachten om de huisarts op te zoeken.

Heb je een gekneusde rib, of meerdere ribben gekneusd, dan kan het herstel soms meerdere weken duren, tot in enkele gevallen wel 10 weken. Daarbij zal de pijn, en de overlast gedurende de herstelperiode langzaam afnemen. Pijn, die de eerste dagen na het ontstaan van de kneuzing soms erg heftig kan zijn.

Nogmaals, de arts opzoeken is het meest verstandig, en verder veel rust en zo min mogelijk belasten.

Symptomen gekneusde rib

Hoe herken je een kneuzing aan één of meerder ribben?

Normaliter zijn de symptomen overduidelijk. Pijn rond de kneuzing, en dan vooral als je wilt bewegen, vaak ook al bij het ademen. Als je anders gaat zitten, zal het in veel gevallen al pijn doen.

Er kan een zichtbare zwelling rond de kneuzing ontstaan, en vaak wordt de huid op de plek van de kneuzing rood.

Dat zijn de meest simpele symptomen.

Let wel, doe nooit een zelfdiagnose. Heb je pijn in de borststreek, zoek vooral zo snel mogelijk de huisarts op.

Wat doen?

  1. Allereerst natuurlijk de huisarts op zoeken. Eventueel kan deze je door verwijzen naar de eerste hulp of het ziekenhuis. Daarbij wordt ook bekeken of de ribben niet gebroken zijn.
  2. Eventueel de kneuzing met ijs koelen. Daardoor kan ook een zwelling verminderen, en dat is positief.
  3. Neem gerust pijnstillers, waarbij het zeer waarschijnlijk is dat de arts deze zal voorschrijven. Pijn hoort er natuurlijk bij, maar je kunt je er wel behoorlijk slechts van gaan voelen en ongemakkelijke bewegingen gaan maken. Een pijnstiller verzacht de pijn of neemt deze weg.
  4. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het ongemakkelijke gevoel te verminderen. Fysiotherapie overigens ook, zeker als de kneuzing aan het verminderen is.
  5. Vaak wordt een dergelijke kneuzing ingezwachteld met een drukverband.
  6. En misschien wel het allerbelangrijkste, luister naar je lichaam. Pijn en een gevoel van onbehagen horen bij deze kneuzing, wordt het te veel schroom dan niet om de arts te raadplegen.

Een tip voor tijdens het slapen

Een gekneusde rib is helemaal niet fijn en kan daarom tijdens het slapen leiden tot de nodige ongemakken. Niets is zo vervelend als een verstoorde nachtrust. Een zwaartedeken kan bijdragen aan het verlichten van de pijn. Het extra gewicht van de verzwaringsdeken bootst een therapie, die diepe druk stimulatie heet, na. De zachte druk op het lichaam helpt het zenuwstelsel te ontspannen, waardoor je beter kunt slapen.