Herstel – Genezing

De genezing van een gekneusde rib gaat normaliter niet echt snel. Je moet dan toch wel rekening houden met een herstelperiode van vijf tot tien weken, waarbij eerder tien weken nodig is dan vijf weken.

Gedurende de herstelperiode gaat de pijn wel langzaam over, en zal nog enige tijd een beetje doorzeuren.

Daarbij heb je gedurende de periode van herstel vooral rust nodig, en die moet je ook gewoon nemen. Sterker nog, neem je niet genoeg rust dan merk je vanzelf wel dat de pijn weer erger begint te worden. Met andere woorden, de kneuzing kan zich verergeren als je niet voldoende rust neemt.

In sommige gevallen is de pijn door de gekneusde rib te erg. We spreken dan van een ernstige kneuzing. In dat geval wordt normaal herstel moeilijk.

Dat merk je bijvoorbeeld aan de moeite die het kost om normaal adem te halen, en de bovenmatige pijn, waarbij een paracetamol al niet meer helpt.

Bij dit soort ernstige symptomen zal het herstel zonder hulp erg lastig worden, en erg lang gaan duren. Neem dan ook in een dergelijk geval altijd contact op met de arts.

Dat is ook van belang om te bekijken of er niet meer schade aan het lichaam is ontstaan dan alleen maar een gekneusde rib, zo kunnen in sommige gevallen de longen ook beschadigd zijn.

Ingipsen, of op een andere manier de ribben of het bovenlichaam ondersteunen, is haast niet mogelijk. Wel mogelijk is bijvoorbeeld een drukverband, om het bovenlichaam te ondersteunen en zo de pijn te verminderen. Ook dan is rust de enige methode om echt te genezen.

Geef daar ook vooral aan toe.

Sneller herstel – genezing

Er bestaan geen medicijnen die de kneuzing genezen. Alleen pijnstillers kunnen de pijn wegnemen of verminderen, maar helpen verder niet bij het herstel.

Hoe meer je toegeeft aan de rust die voor genezing nodig is, hoe sneller de kneuzing over is.

Om te voorkomen dat de spieren rond de kneuzing stijf worden, wat op zich weer pijn zal veroorzaken, kun je het beste zoveel mogelijk je normale dagelijkse routine volgen. Natuurlijk zonder de kneuzing veel te belasten, dus wees wel voorzichtig.