Gebroken Rib

Kneuzing of Gebroken?

Een kneuzing rond één of meerder ribben? Of is er een rib gebroken? Aangezien gekneusde ribben vaak best wel pijn doen, wordt snel gedacht dat de ribben gebroken zijn. Het verschil tussen een kneuzing en een gebroken rib is echter vrij simpel duidelijk te maken.

Allereerst is bij een kneuzing de rib niet gekneusd maar het om de rib liggende weefsel is gekneusd. Bij een gebroken rib is de rib daadwerkelijk doormidden gebroken.

Doordat soms het omliggende weefsel bij een gebroken rib ook beschadigd is, lijken de symptomen erg op elkaar. Dat is ook de reden dat je niet zelf de diagnose moet gaan stellen, maar altijd de hulp van een arts moet inroepen, die veel beter in staat is om de diagnose te stellen.

Een arts, heeft ook apparatuur waarmee als het ware in het lichaam gekeken kan worden, zodat de daadwerkelijk kwaal duidelijk wordt.

Verschil kneuzing en breuk

Vaak, let wel dit gaat niet altijd op, zal een breuk minder pijn doen dan een kneuzing.

Bij een kneuzing doet vooral het omliggende weefsel zeer. Bij een breuk hoeft het omliggende weefsel niet eens beschadigd te zijn. Daarom komt het regelmatig voor dat een gebroken rib minder pijn doet. Het is namelijk juist dat omliggende weefsel dat door de druk, en dus bijna alle bewegingen, pijn doet.

Is bij een breuk ook het weefsel beschadigd, kun je haast niet zonder hulpmiddelen om in het lichaam te kijken, aanduiden of er sprake is van een kneuzing of breuk.

Een röntgenfoto maakt echter al snel duidelijk wat er precies aan de hand is, maar die wordt niet altijd gemaakt.

Zijn er geen ernstige klachten, buiten de pijn, zoals moeite met de ademhaling, zal er meestal geen röntgenfoto gemaakt worden. In dat geval zal zowel de kneuzing als een gebroken rib, thuis kunnen herstellen, voornamelijk door veel rust.