Wanneer is het verstandig om een mitella te gebruiken?

Het is de meeste mensen vast wel eens overkomen, je hebt je arm gebroken tijdens het sporten of je bent lelijk gevallen tijdens het fietsen. Het breken van een bot kan ontzettend pijn doen! Zodra het gips geplaatst is, heb je natuurlijk een mitella nodig. Het gebruiken van een mitella kan worden gedaan bij alle letsels aan de onderarm en/of hand, maar ook aan de elleboog, schouder en bovenarm. Een mitella kopen is altijd handig, want zo ben je gegarandeerd van ondersteuning mocht je ineens onverwachts iets breken! Maar wanneer is het nou echt verstandig om een mitella te dragen en wanneer niet?

Wat is en doet een mitella eigenlijk?

Na een verwonding aan bijvoorbeeld je onderarm of hand, is het belangrijk dat je je lichaam de juiste steun en rust geeft. Een mitella zorgt voor steun aan je arm, hij zorgt er namelijk voor dat de arm niet in verkeerde posities komt te liggen of dat de arm gaat hangen. Naast dat de mitella steun geeft, zorgt het door middel van de ondersteuning er ook voor dat er geen stuwing ontstaat. Daarnaast bestaan er ook verschillende soorten mitella’s (ook wel armsling genoemd): de driekante doek en een mitella die je kunt verstellen met klittenband. De driekante doek is in 2016 definitief geschrapt door Het Oranje Kruis, omdat de doek ervoor zorgde dat je in een bepaalde houding werd gedwongen en juist pijn zou veroorzaken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling met het dragen van een mitella, dus deze doek is niet meer te verkrijgen. 

In welke gevallen gebruik je een mitella en wanneer niet?

Een mitella kopen is sowieso erg handig, want je kunt er maar op voorbereid zijn voor als je iets breekt. Zoals we net al eerder aangaven kun je de mitella gebruiken voor meerdere letsels. Naast dat het de armsling de functie heeft om de verwonding te ontlasten, zorgt het ook voor genezing bij een sleutelbeenbreuk en een schouderbreuk. Een van de meest voorkomende schouderletsels is de sleutelbeenbreuk. Door middel van de armsling fixeert het sleutelbeen weer en zorgt het ervoor dat er weer een natuurlijke stand komt in het schouderblad. Een mitella hoort 3 tot 5 weken gedragen te worden, dit ligt aan de klachten die je hebt. In de laatste twee weken hoeft hij ook niet de gehele dag meer gedragen te worden. Je gebruikt geen mitella als bijvoorbeeld je boven of schouder geblesseerd is of verwond. Bij een blessure kun je wel een ‘brede das’ (bij kinderen een ‘smalle das’) dragen. 

Handig dus, een mitella!

Een mitella is dus super handig om standaard in huis te hebben, je weet maar nooit wanneer je een ongeluk krijgt. Een mitella is erg ondersteunend voor de aangedane lichaamsdelen. Daarnaast zorgt het voor een snellere herstel bij bijvoorbeeld een sleutelbeenbreuk. Het is dus niet te gebruiken bij blessures en verwondingen, daarvoor is een ‘brede of smalle das’ ideaal om te gebruiken.